Първият в света кораб, който изцяло се задвижва от електрически двигатели, беше пуснат на вода, съобщава уебсайтът на норвежката корабостроителница "Фьолстранд" (Fjellstrand). В нея е построен плавателният съд по поръчка на компанията "Кълъмбъс" (Kolumbus).

Фериботът "Медстраум" от август ще извършва курсове между крайбрежния норвежки град Ставангер и близките пристанища, съобщава от "Кълъмбъс", цитиран от БТА.

Корабът може да превозва до 147 пасажери и е обслужван от тричленен екипаж. Той може да развива скорост до 27 морски възела, около 50 км/ч.

При скорост от 23 морски възела фериботът може да се движи в продължение на един час, без да се зареждат батериите, които задвижват двигателите му. Това е напълно достатъчно предвид средната продължителност на курсовете му, която е 30 минути, съобщиха от корабостроителницата.

"Медстраум" не отделя вредни емисии от отработени газове при движението си, обявиха неговите създатели. Стойността на ферибота се оценява на около 11 милиона щатски долара.