Руският президент Владимир Путин разгледа днес прототип на нов стелт изтребител "Сухой" от пето поколение, показан на годишния авиосалон МАКС 2021.

Военният самолет, наречен "Шах и мат" ("Checkmate"), вероятно ще бъде рекламиран като съперник на американския изтребител "F-35", каза ръководителят на аналитичната агенция "Авиапорт" Олег Пантелеев. Той ще се конкурира и с шведския ЯАС-39 "Грипен", допълни министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Според презентация, цитирана от агенция Интерфакс, се очаква новият самолет да направи първия си полет през 2023 г., а първата партида от тези машини да е произведена през 2026 г. Той е рекламиран като "принципно нов военен самолет".

По-трудно е да бъде проследен с радари и има високи летателни характеристики, отбеляза президентът Путин.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Търсенето на международния пазар на военни самолети за най-новия руски изтребител се оценява на 300 бройки, посочи на авиосалона вицепремиерът Юрий Борисов.

Руската държавна корпорация "Ростек" каза, че самолетът е труден за засичане, а експлоатационните му разходите ще са ниски. Според експерти е проектиран като по-евтин вариант на руския изтребител Су-57, за да се продава повече.

Снимка: AP/БТА

В краткото рекламно видео участват пилоти от Обединените арабски емирства, Индия, Виетнам и Аржентина, което предполага, че Русия иска да предлага изтребителя в чужбина.

Страната успешно произвежда прототипи на нови оръжейни системи през последните години, но понякога изпитва трудности при преминаване към серийно производство. При управлението на Путин страната сериозно инвестира във военна авиационна техника и нови въоръжения - както за своята армия, така и за износ. Много от новите й оръжия все още са основани на технологии от съветската епоха, отбелязва Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Междувременно обединената двигателостроителна корпорация (ОДК - част от Ростех) днес за първи път представи хибридна задвижваща система за леки хеликоптери и безпилотни летателни апарати на Международния авиационно-космически салон (МАКС) в Жуковски, край Москва, предаде ТАСС.

Хибридният енергиен комплекс се състои от двигател с газова турбина, електрически двигатели, система за управление и батерия. Мощността му е 500 киловата.

В бъдеще хибридната система може да се използва за леки многофункционални хеликоптери, дронове и самолети от циклонен тип.