Новата руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат" е приключила окончателно своите изпитания, където тя се е представила успешно. Военните източници разкриват, че най-важната част от тестовете е била свързана с ракетните двигатели, предава РИА "Новости".

Вижте как изглежда "Сармат" >> >> >>

Освен, че е съобщил за завършените изпитания, Путин е обобщил и напредъкът в ракетните войски на страната.

"Новата крилата ракета "Авангард", както и хиперзвуковите ни бойни системи с междуконтинентален обхват сериозно че увеличат мощта на стратегическите ни войски", казва президентът на Руската Федерация Владимир Путин.

Той е допълнил, че ракетите "Кинжал" и лазерният противосамолетен комплекс "Пересвет" вече са постъпили на бойно дежурство.

"Ракета "Сармат" може да разбие на парчета всяка противоракетна система", споделя шефът на Роскосмос Рогозин. Именно противоракетната система на САЩ е смятана за най-голямата заплаха от ръководството на Русия, тъй като би позволило на Америка да извърши безнаказан ядрен удар срещу страната, сваляйки в орбита ответните руски ракети.

"Съвременните модерни, високоточни и мощни оръжия ще определят бъдещия облик на руските въоръжени сили", допълва Путин.

"Нуждаем се от истинско сливане на военните традиции на руската армия и най-напредналите съвременни знания и технологии, способността им ефективно да ги прилагаме. точно, безупречно изпълнение на задачите", завършва руският президент.

Какво знаем за "Сармат"

Ракетата най-вероятно се разработва от началото на този век, но за пръв път е обявена през 2014 година. Тя е по-тежка и способна от предишната подобна ракета "Сатана", защото може да носи 15 бойни глави с мощност от 350 килотона или 10 бойни глави с мощност около или над 1 мегатон.

"Сармат" може да излети и само с една бойна глава, която да е с мощност между 50 и 100 мегатона.

Най-важната особеност обаче е, че ракетата може да носи цели 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорост между 6 174 и 12 348 км/ч. Те също могат да имат тактическа ядрена бойна глава, която да гарантира унищожаването на ПРО комплексите на противника.

Друго предимство на ракетата е, че тя има неограничен обсег и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО защити и известителни системи са разположени на север, защото предполагат нападение с ракети, прелитащи над Северния полюс. До сега това бе единствената възможност, но "Сармат" може да прелита над Южния полюс, като по този начин да извършва изненадващи атаки над САЩ.

Освен това, благодарение своята мощност, ракетата може да извършва и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противодействие.

Тъй като се задвижва от течно гориво, то "Сармат" се базира в ракетни силози, които по традиция са добре прикрити. Руските инженери са конструирали ракетата така, че тя да не изисква строежа на нови силози, а да може да се настани в старите такива, заемани сега от "Сатана".

Руснаците често обичат да изтъкват, че тяхното въоръжение е без аналог, но поне за сега "Сармат" наистина няма конкуренция в световен мащаб.

Превъоръжаването с новата ракета по план трябва да приключи през 2027 г., когато "Сармат" ще е единствената, базирана в силоз, ракета на Русия.