Qualcomm възобнови доставките на чипове за смартфони на Huawei, съобщи изпълнителният директор на американската компания Стив Моленкопф, цитиран от Gizchina и technews.bg.

"Всяка американска компания е обект на търговска регулация в известна степен, но в действителност възстановихме доставките за Huawei и се опитваме да осигурим по-нататъшни доставки в бъдеще", казва мениджърът.

През август тази година Министерството на търговията на САЩ удължи временния лиценз, който позволява на Huawei да си сътрудничи с американски компании за още 90 дни. През това време Huawei може да извършва определени видове търговски дейности в САЩ, но какво ще се случи след изтичане на този период все още не е известно.

За да продължат сътрудничеството с Huawei, много американски доставчици изискват лиценз от Министерството на търговията на страната.

Qualcomm е водещ производител на чипове за смартфони. Въпреки че Huawei има собствени чипове Kirin, обемът на тяхното производство не е достатъчен, за да покрие напълно нуждите на китайската компания. Затова в някои от своите смартфони Huawei използва едночипови системи от други производители.

Твърди се, че миналата година Huawei е похарчила около 70 милиарда долара за закупуване на различно оборудване. Около 11 милиарда долара са изразходвани за компоненти от американски производители, вкл. Qualcomm, Intel и Micron.

В резултат на ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, Qualcomm беше принудена да прекрати сътрудничеството с Huawei. Забраната на правителството на САЩ има отрицателен ефект не само върху Huawei, но и за американските компании.