Eлектрониката, използвана в космическата индустрия, обикновено е много различна от тази в потребителските устройства. Това не важи обаче за ракетата Falcon 9 на SpaceX, която преди броени дни изведе в орбита капсулата Crew Dragon с двама астронавти на борда.

Малък екип за разработка на софтуер за космически полети разкрива пред ZDNet някои тайни относно хардуера и софтуера на Falcon 9. Оказа се, че "мозъкът" на ракетата-носител работи под управление на олекотена версия на Linux, предава technews.bg.

Що се отнася до хардуера, тук работата е поверена на три обикновени x86-съвместими двуядрени процесори. Софтуерът за полета е написан на C/C ++ и работи отделно на всеки процесор.

Системата от три еднакви и независими процесора гарантира безопасност и отказоустойчивост. Тя постоянно сравнява резултатите от изчисленията на всеки процесор и ако има разлики, процесът започва отново.

Ако всичко с изчисленията е наред, всеки процесор отделно изпраща команда към микроконтролерите PowerPC, които от своя страна също сравняват получените команди.

Разработчиците не посочват моделите процесори, но те могат да бъдат сравнително нови комерсиални чипове. Факт е, че Falcon 9 прекарва кратко време на голяма надморска височина и поради това оборудването на ракетата е слабо изложено на радиация.