Моментът за изстрелването й още не е настъпил, но обратното броене вече е в ход - ракетата-носител "Ариана 6", която трябва да позволи на Европа да остане в космическата надпревара, навлиза във финалната тестова кампания преди първия си полет, отложен за 2023 г., предават Франс прес и БТА.

Вижте как изглежда ракетата "Ариана 6" >> >> >>

Централният корпус на ракетата-носител е в монтажната зала на космодрума Куру във Френска Гвиана. През следващите няколко седмици той трябва да бъде поставен на отстоящата на 800 метра чисто нова стартова площадка за извършването на "комбинирани тестове".

Тези изпитания на ракетата и стартовия й модул представляват "последният етап" от програмата, стартирала през 2014 г., обясни директорът на отдела за космически транспорт в Европейската космическа агенция (ЕКА) Даниел Нойеншвандер по време на скорошно посещение в Куру.

Ракетата-носител "Ариана 6", която ще струва близо 4 милиарда евро, трябва да позволи на Европа да се приспособи по-специално към силната конкуренция на американската компания "Спейс Екс".

По план ракетата трябва да бъде с 40 процента по-евтина от "Ариана 5" и преди всичко по-универсална. Версията с два странични ускорителя на "Ариана 62" ще й позволи да има капацитета на полезен товар на руската ракета "Союз", чиито изстрелвания от Френска Гвиана бяха преустановени заради нахлуването в Украйна. Друга версия с четири ускорителя ще замени тежката ракета-носител "Ариана 5".

Тя ще може да извежда както големи спътници в геостационарна орбита на 36 000 километра, за което е проектирана през 2014 г., така и появилите се междувременно "съзвездия от сателити", каза Стефан Израел, президент на компанията "Арианспейс", която отговаря за експлоатацията й.

Освен това, въпреки че все още не е летяла, "Ариана 6" вече жъне търговски успехи с продадени 29 изстрелвания, включително 18 за стотици малки спътници от амбициозния проект "Съзвездие Койпер" на гиганта "Амазон".

"Ариана 6" и нейната стартова площадка са проектирани така, че да могат да се осъществяват 12 старта годишно с две седмици между две изстрелвания. За сравнение - с "Ариана 5" се осъществяваха само пет или шест старта годишно с шест седмици между изстрелванията.

За целта е преосмислена цялата индустриална архитектура: корпусът на ракетата-носител е монтиран хоризонтално, а не вертикално, а сглобяването на носовия конус и ускорителите се извършва директно на стартовата площадка.

Друга разлика е, че при случай на прекратено изстрелване "Ариана 6" може да бъде преконфигурирана за два дни, докато за "Ариана 5" бяха необходими три седмици.

Все още предстои да бъдат извършени "безброй" тестове, за да се "квалифицира" системата - от контролната зала до горната степен на ракетата, чийто двигател с възможност за повторно запалване все още не е преминал "огневи изпитания" в Германия.

В Куру по време на комбинираните тестове ще бъдат изпробвани всички оперативни процедури.

Идеята е да се възпроизведе полет без същинско изстрелване на ракетата. По този начин ще има няколко запалвания на двигателя "Вулкан 2.1".

"Имаме бомба на стартовата площадка, трябва да се уверим, че имаме контрол над нея", казва пожелал анонимност служител на компанията.

Първият старт на "Ариана 6" първоначално беше планиран за 2020 г., след това за края на 2022 г., преди да бъде отложен за 2023 г.