С тежката си ракета "Ангара-А5" Кремъл ще остави САЩ с пръст в устата в Космос, заявява в заглавие руският в. "Свободная преса".

Русия изстреля вчера, близо шест години след предишния си опит, ракета от ново поколение "Ангара" - първата, разработена в страната след разпадането на Съветския съюз. Успешно е изведен в орбита макет на сателит, съобщават днес руски медии.

Вижте как изглежда ракетата Ангара-А5 >> >> >>

Серията "Ангара" се очакваше да смени повечето ракети, използвани през 90-те: екологично вредните "Протон", украинските "Зенит", а също така "Циклон 2/3" и "Космос-3М". Това би позволило да бъде възстановен космическият отрасъл, разрушен след разпадането на Съветския съюз. Идеята обаче остана неосъществена заради хронично недофинансиране. През 1989 г. например СССР отпусна "за Космоса" над 10 милиарда долара, а към средата на 90-те Русия сведе средствата за отрасъла практически до нула и оправи положението едва към 2010-те, напомня "Свободная преса".

"Ангара-А5" - единствената руска перспективна тежка ракета, вече трябва да извежда в орбита сателити, а не макети. След два-три успешни пуска една ракета вече се използва за изстрелване на бойни сателити - "и това е нормално", казва в интервю за изданието конструкторът Павел Пушкин от колектива, разработил "Ангара" в руския център "Хруничев" към федералната агенция Роскосмос.

"Трябва ни мощна ракета, за да изстрелваме по-тежки и по-обемни спътници. На първо място, за разузнаване, дистанционно сондиране на Земята, навигация и наблюдение - всичко това е извънредно важно за нашата отбрана. Плюс търговски комуникационни сателити", добавя военният експерт Михаил Александров.

По думите му време е Русия да създаде собствена орбитална станция - подходяща задача за ракети от типа на "Ангара". Международната станция МКС според него е "политически проект, изчерпал вече своята роля". "Както сочи опитът от сътрудничество с американците, от тях може всичко да се очаква. Те са ненадеждни като партньори, в перспектива може би са наши врагове - защо ни е обща космическа станция?", коментира руският аналитик.

"Ангара-А5" - по-специално в пилотируем вариант, се разглежда от руските власти "като инструмент, за да започнат изпитания" на разработвания в момента космически кораб за многократно използване "Орьол", цитира на сайта си телевизия "Вместе" изявление на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин в руския парламент.

Според него първите изпитания са насрочени за ноември-декември 2023 г. "През 2028 г. трябва да започнем тестването на технологии за кацане на Луната с екипаж и през 2030 г. да стоварим хора. Оттук ще започне вече разполагането на лунна научна база", казва Рогозин. Роскосмос ще отпусне 1,1 милиарда рубли за адаптиране на кораба "Орьол" към ракетата "Ангара", пише "Известия", като се позовава на сайта за държавни поръчки.

През август се разбра, че "Орьол" може да се използва в бъдеще за полети към астероидите и другите планети. Има и съобщения, че Русия конструира за него свръхтежка ракета "Енисей", способна да доставя до 100 тона товар в околоземна орбита и 27 тона - на Луната, допълва всекидневникът.

Роскосмос сключи договор за над 20 милиарда рубли, предвиждащ разработката на нов двигател, който съществено да увеличи товароподемността на "Ангара-А5", "Ангара-А5М" и "Ангара-А5В", информира "Взгляд" по материали на държавната корпорация.

"Америка не може самостоятелно да овладява далечния Космос без Русия и Китай (. . .) Просто сме обвързани в далечния Космос", цитира изказване на шефа на Роскосмос онлайн изданието "Накануне".

Според Рогозин през юни тази година китайците предложили на Москва "съвместна работа на Луната: ние, те плюс европейците". "Не вярвам особено в програмата "Артемис" - лунния проект на САЩ с участие на чуждестранни партньори, казва още той. "Лунната програма на Тръмп бе предназначена за вътрешно потребление. Не съм сигурен, че демократите ще се занимават с това" след поемането на президентския пост от Джо Байдън, обяснява ръководителят на Роскосмос.

Международните програми, ръководени от САЩ, застрашават свободния достъп на Русия до Космоса. Това заяви заместникът на Рогозин Сергей Савелиев, пише "Газета", като цитира РИА Новости.

САЩ агресивно привличат към сътрудничество други страни, прокарват свои методи с акцент върху интересите на отделни държави. Ще е заплаха за руските национални интереси, ако например на Луната бъдат създадени зони за сигурност, контролирани от отделни страни, смята Савелиев.

Роскосмос системно проваля планирани пускове на ракетите от семейството на "Ангара", отбелязва електронният в. "Лента", изброявайки последните отложени полети.

Носителят от ново поколение не отговаря на изискванията на руското министерство на отбраната. Освен това ракетите са изключително скъпи - по 7 милиарда рубли едната, тройно повече от остаряващите "Протони". Още през 2012 г. военен експерт прецени, че за разработката на "Ангара" вече са похарчени 5,33 милиарда долара, напомня сайтът.

"Ангара", включително бъдещите модернизирани модели, вече са остарели, а междувременно адаптирането на космодрума "Восточний" за изстрелването им "изисква все повече пари", твърди "Лента". Изданието обяснява "провала на "Ангара" с проблемите, на първо място финансови, на центъра "Хруничев". С цел финансово оздравяване на конструкторския център Роскосмос го обединява със свои печеливши предприятия, които да поемат неговите проблеми, се казва в анализа на "Лента".