Клей Бавор, вицепрезидент на Google и ръководител на перспективното подразделение за VR Labs, напуска компанията, за да създаде свой собствен стартъп в областта на разработването на технологии за изкуствен интелект. Бавор направи съобщението на страницата си в LinkedIn.

Много от плановете на Google за добавена и виртуална реалност бяха свързани с Бавор. Участвал е в разработването на различни проекти, включително платформата за добавена реалност ARCore и ранни хардуерни решения за виртуална реалност. През 2021 г. Бавор поема поста ръководител на Google Labs, което означава разширяване на правомощията му. През миналата година Бавор е ръководил и отдела за AR комплекти на Google.

Google няма да търси заместник на Бавор. Вместо това екипът на Лабораториите ще бъде преместен в отдела "Технологии и общество", който се ръководи от Джеймс Манийка, старши вицепрезидент по въпросите на технологиите и общността. Разработката на добавена реалност ще бъде разделена, но голяма част от нея ще остане под контрола на Хироши Локхаймер, вицепрезидент на платформите и екосистемите, и Рик Остерлох, вицепрезидент на устройствата и услугите.

Що се отнася до Бавор, той ще основе стартъпа за изкуствен интелект заедно с Брет Тейлър, бивш главен технически директор на Facebook и бивш главен изпълнителен директор на Salesforce.

"Споделяме манията си по най-новите постижения в областта на изкуствения интелект и нямаме търпение да създадем нова компания, която да използва технологията на изкуствения интелект за решаване на някои от най-важните проблеми в бизнеса", посочва Бавор в публикация в LinkedIn.