Основният боен танк Т-14 и тежката бойна машина на пехотата Т-15 отново бяха сред експонатите на Международния военно-технически форум "Армия" тази година, предаде "Российская газета".

Вижте как изглеждат Т-14 и Т-15 >> >> >>

И макар и техниката да не се показва за първи път, тя продължава да се радва на голямо внимание от страна на руските и чуждестранни специалисти, военни и обикновени посетители, предава Russia Beyond.

В рамките на изложението бяха разкрити някои характеристики на Т-14.

Стана ясно например, че освен оръдие с калибър 125 мм, той има и една картечница ПКТМ. Публикувани бяха и габаритните размери на машината - 10,8 м дължина, 3,9 м ширoчина и 3,3 м височина.

Най-интересното обаче бе, че за първи път бе разкрито нейното тегло - то е точно 55 тона. По-рано неофициални източници твърдяха, че то е около 48-49 тона. За сравнение немският Leopard 2 тежи около 65 тона, а американският M1 Abrams е между 60 и 65 тона в зависимост от модификацията си.

Т-15 също тежи 55 тона и побира 12 военни. Тази година ТБМП бе представена с променен необитаем боен модул, въоръжен с 57-мм оръдие, 7,62-мм картечница и управляеми противотанкови ракети "Корнет".

Мощността на силовите установки и на двете машини е 1500 конски сили. Максималната им скорост е 75-80 км, а ходовият запас - 500 км.

Според военни експерти това солидно тегло на перспективната бронетехника свидетелства, че конструкторите са обърнали сериозно внимание на защитата.