Фейсбук, обвиняван, че дава преимущество на печалбите пред благото на потребителите, трябва да инвестира в сигурността, преди да създава метавселена. Тези критики отправи разобличителката на гиганта Франсис Хаугън по време на откриването на форума Уеб съмит в португалската столица Лисабон, предадоха световните агенции. Проявата събира на едно място представители на дигиталната икономика.

"Вместо да инвестира, за да се увери, че платформите му са най-малкото сигурни, Фейсбук е напът да наеме 10 000 инженери в Европа, за да развива метавселена", заяви Франсис Хаугън и добави, че не вижда смисъл във всичко това.

Тя визира представения миналата седмица от ръководителя на Фейсбук Марк Зукърбърг план за изграждане на цифров паралелен свят, който, според него, представлява бъдещето на интернет. При представянето на този проект Зукърбърг обяви миналата седмица и преименуване на компанията от Фейсбук на Мета, без обаче да се променят имената на различните й интернет приложения.

Тази промяна на име бе възприета като маневра за отвличане на вниманието от критиките, отправени в последно време към Фейсбук, който се оказа замесен в скандали и полемика по различни въпроси, от темата за дезинформацията до поверителността на данните, преминавайки през спазването на правото на конкуренция.

Разобличителката на Фейсбук Хаугън успя да изнесе хиляди вътрешни документи при напускането си, които показват как компанията си е давала сметка за потенциалната вреда на нейните социални мрежи (на токсичното съдържание в Инстаграм върху подрастващите и на дезинформацията върху демокрацията), но е избрала отчасти да игнорира това, загрижена да запази печалбите. Хаугън предаде тези документи на американския борсов регулатор. Тя говори и пред американски и британски депутати и предстои да говори и във френския парламент. Появата й на форума в Лисабон е нейната първа по-голяма публична изява.

Хаугън използва този повод и да призове Зукърбърг да подаде оставка като ръководител на Фейсбук и да позволи в компанията да се извърши промяна вместо тя да посвещава ресурси и усилия за своето ребрандиране, предаде Ройтерс.

"Може би това ще е възможност за друг да поеме юздите на Фейсбук. Фейсбук ще бъде по-силен с някой друг начело му, който иска да се фокусира върху сигурността", каза Хаугън. Тя припомни, че компанията все повече залага на експанзията и на новите сфери на действие, вместо да надгражда върху вече постигнатото.

Фейсбук ще има възможност да отговори на критиките по време на форума в Лисабон, тъй като неговият вицепрезидент Ник Клег е включен в програмата на лекторите за деня, а продуктовият му мениджър Крис Кокс е в програмата за утре.

До 4 ноември форумът в Лисабон ще събере 40 000 участници след миналогодишното виртуално издание заради пандемията.