Специалисти създадоха екзоскелет за глезените, който прави бягането по-лесно и по-малко изморително, съобщава в. "Дейли мейл".

Лабораторни тестове показаха, че роботизираното устройство, което се прикрепя към глезените на бегачи, намалява с 14 процента изразходваната енергия в сравнение с използването на традиционни маратонки. То е създадено от експерти по роботика от Станфордския университет. Проектът е отчасти финансиран от компанията "Найки".

Заелите се с осъществяването му инженери поясниха, че устройството функционира единствено върху бягаща пътечка и при свързването му с апарат посредством кабели. Учените обаче са си поставили за цел да направят екзоскелета преносим, лек и лесен за интегриране в бъдеща екипировка за бегачи.

Разработчиците на проекта се надяват, че устройството ще позволи на хора с увреждания да извършват физически упражнения и на спасители да бягат по-бързо и по-дълго.

Кърби Уити е проектирала екзоскелета и непрестанно внася подобрения в проекта. Версия на устройството дава възможност на бегачи да изразходват 24 процента по-малко енергия в сравнение с използването на пасивна бионична протеза и 14 процента по-малко енергия, отколкото при използването на маратонки.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънтифик роботикс".