За своята 80-годишнина конструкторско бюро (ОКБ) "Сухой" представи уникални фотографии на досега засекретения изтребител С-22. Архивните снимки, появили се в интернет, показват пълноразмерен макет на летателния апарат, предава Russia Beyond.

Това е съветски проект за разработване на изтребител от ново поколение под обозначението С-22, пише "Российская газета".

Работата по създаването му започва в конструкторското бюро през 1983 година. Проектът на изтребителя включва използването на крила с обратна стреловидност. Благодарение на тази аеродинамична особеност нарастват характеристиките на ъгъла на атака и контролируемостта по време на маневриране, особено при ниски скорости, както и при висока подемна сила. Освен това самолетът е със намалена забележимост за радарите или казано с други думи е стелт.

Публикуваната снимка показва модел на изтребителя с плоски дюзи. И въпреки че са минали повече от три десетилетия от началото на разработката, този конкретен вариант на дюзата все още се счита за най-оптималното и подходящо решение за самолети от ново поколение. По-късно работният прототип на самолета е наречен Су-47.

Вижте как изглежда Су-47 >> >> >>

Едноместният изтребител Су-47 е с дължина около 23 м, размах на крилата - около 17 метра. Максимална височина на полета - до 20 км, скорост 2500 км/ч, обхват на полета - до 5000 км.

Разпада на СССР и кризата през 90-те години на миналия век в Русия слагат край на проекта, но много от разработките са използвани при настоящия изтребител от ново поколение - Су-57.