Преди близо 60 години, на 30 октомври 1961 г., СССР изпробва най-мощната водородна бомба в историята. Взривът е най-силният, причинен от човека, а фактите са повече от смразяващи. Експериментът показва унищожителния потенциал на ядреното устройство, наречено "Цар бомба". Досега обаче имаше малко кадри от експлозията. От Росатом са разсекретили 40 минутен документален филм, подготвен специално за лидерите на Съветския съюз. Видеото съдържа много невиждани кадри и съдържа подробности за пагубните ефекти на бомбата. На фона на взрива, гласът зад кадър звучи доста спокоен и дори "ведър".

По време на ядрената надпревара САЩ и СССР оспорват способността си да създават оръжия, можещи за секунди да изтриват цели градове от лицето на Земята. В средата на 50-те най-добрите съветски ядрени физици успяват да направят бомба с мощност от 58,6 мегатона. Първоначално конструкцията била за 100 мегатона, но това се оказало твърде плашещо за учените, затова те намалили силата на заряда.

Вижте най-добрите снимки на ядрени взривове >> >> >>

Изпитанието е проведено няколко години, след като бомбата е конструирана. Тя е пусната от летящия и до сега витлов съветски бомбардировач Ту-95 над остров Нова Земя.

Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 метра, а избухва на 4000 метра надморска височина. Това дава време на самолета да избяга от опасната зона.

При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса - много повече от повърхността на Слънцето.

Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 километра, ядрената гъба е с височина от 67 км, а върхът на "шапката" ѝ е с диаметър от 95 км.

Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 километра, а е можело да се наблюдава на 1000 километра далечина от ядрения полигон.

Ударната вълна на взрива обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути.

Къщи, намиращи се на 55 километра от взрива били сринати до основи, а прозорците на сгради, намиращи се на 900 километра от него се счупили.

Dко Цар Бомба е била детонирана под Земата, тя е щяла да предизвика земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер.

Датата на "представянето пред обществото" на бомбата е избрана така, че да съвпадне с XXII конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС).

Поради огромния си размер "Цар бомба" е слабо използваемо оръжие за оперативни цели при хипотетична война между САЩ и СССР. Лидерите на СССР знаят това. Бомбата е създадена с научни и пропагандни цели. И в пропагандата тя е голям морален удар по САЩ, чието предполагаемо технологично и научно надмощие е поставено под въпрос.

Днес обаче Русия разполага с безпилотен подводен дрон, въоръжен с водородна бомба с мощност 50 мегатона. Той може да унищожи всяко пристанище или крайбрежен град до основи.