Boston Dynamics е най-известната и може би най-добрата компания в областта на роботиката. Нейните проекти със сигурност изглеждат като част от научно-фантастичен филм, но скоро фантастиката ще стане реалност - при това фирмата може да бъде изпреварена от свой конкурент.

С помощта на Орегонския Държавен Университет през 2015 година се ражда малкият стартъп Agility Robotics. Екипът на компанията е съставен от едва 15 души, но роботите ѝ изглеждат наистина впечатляващо.

Първият пробив на Agility Robotics е осъществен от двуногия робот Cassie, който може да ходи по неравен терен, да изкачва стълби, да се справя с препятствия - пазейки перфектно равновесие.

На базата на технологиите, разработени и демонстрирани с Cassie, от Agility Robotics са във финалната фаза на разработката на новия си робот, който ще бъде пуснат на пазара и може коренно да промени света на доставките.

Роботът Digit разполага с "краката" на Cassie, но освен това има своеобразни "ръце и глава". Благодарение на тях той може внимателно да носи товари, като кашони с чупливи вещи или дори кутия с пица. Роботът има голям набор от сензори, подаващи данни към изкуствения му интелект, който подлежи на машинно обучение. Така роботът постоянно може да усъвършенства възможностите си.

Вижте как изглежда Digit >> >> >>

От Agility Robotics са предвидили и модул с интернет, който да позволява контролирането на работа в реално време от оператор. Това би било полезно при провеждането на спасителни операции в затруднена среда, изискваща човешка намеса.

Digit може да се използва и като складов работник, пренасящ и пренареждащ кутии с максимално тегло от 18 кг.

Agility Robotics съобщават, че вече са набрали 8 милиона долара, необходими за завършването на проекта. В средата на тази година те ще оповестят ценовата листа на робота Digit, а продажбите му ще стартират в началото на 2020 г.

Според компанията всеки потребител ще може да започне да използва робота си само "5 минути след като го е извадил от кутията", а настройките му "няма да затрудняват и най-големия лаик".

По всичко изглежда, че малкия стартъп Agility Robotics е сериозен в намеренията си и ще успее да изпревари пионерите от Boston Dynamics в пускането на първия комерсиално достъпен робот, имащ необходимите възможности, за да доближи реалността ни една идея по-близо до научната-фантастика.