Компанията "Върджин глактик" на британския милиардер Ричард Брансън проведе първия летателен тест в небето над щата Ню Мексико на своя космически кораб Unity от серията SpaceShipTwo, съобщиха световните агенции.

Вижте как изглежда SpaceShipTwo >> >> >>

Unity стартира на височина 15, 2 километра и се отдели от самолета-носител "Ив". Апаратът осъществи планиращ полет и се приземи на космическото летище в Ню Мексико, като разви скорост от 0,7 Мах.

Самолета-ноител беше управляван от Майкъл Масуки и Кели Латимър. Те и останалите участници в изпитанията съблюдаваха мерките за дистанциране, наложени от пандемията от Ковид-19.

Космопланите от серията SpaceShipTwo бяха разработени за осъществяването на редовни туристически суборбитални полети.

До 2023 година е предвидено конструирането на пет подобни апарата. През ноември миналата година компанията на Брансън обяви плановете си за провеждане на редовни туристически полети през 2021 година.

Unity стартира на височина 16 километра, отделя се от самолета-носител и може да лети в продължение на два часа. На брода си корабът може да побере до 6 пътници, които имат възможността да видят Земята от 100 километра височина и да бъдат в безтегловност за няколко минути.