Така наречените "меки" роботи печелят много внимание в изследователските кръгове, до голяма степен благодарение на ползите за безопасността за хората, които може да се наложи да работят в тяхната близост.

Меки се наричат роботите, които са проектирани, заимствайки от начина на придвижване на живите организми в природата.

Сега инженерната лаборатория на Калифорнийския университет в Сан Диего има интересен нов пример за тази технология под формата на робот, който се захранва с въздух под налягане и може да се движи без никаква електроника.

Надуваеми компоненти и въздушно налягане са двете неща, които играят ключовата роля в изследванията в сферата на "меките" роботи. Но повечето от тези решения изискват електронни схеми, помпи и източници на енергия, за да функционират. А това повишава цената и сложността на крайния продукт.

Екипът от Сан Диего е проектирал "мек" робот, който вместо това се управлява чрез "пневматични вериги". Те се състоят от система от цилиндрични камери, съставляващи четирите крака на робота. Камерите работят с осцилиращи клапани, които позволяват въздухът под налягане да влиза и излиза в определена последователност. Това кара краката да се огъват, отбелязва Newatlas.

Всеки крак има три степени на движение и когато се извършва в правилната последователност, това позволява на робота да се движи на четири крака. Екипът е проектирал веригите за пневматично управление, за да създаде "ходеща походка", вдъхновена от костенурките.

"Тази работа представлява фундаментална, но съществена стъпка към напълно автономните, ходещи роботи без електроника", казва Дилън Дротман, първият автор на доклада, описващ технологията.

Лесно можем да си представим детски играчки, ходещи по този начин, но идеята все пак е да се създадат работни роботи, способни да ходят на места, където електрониката не може да функционира, като например в шахти и ЯМР машини. Екипът се надява да надгради разработката си и да "научи" робота да ходи и по по-груби терени, преодолявайки по-сложни препятствия.