Университетът Чулалонгкорн и мобилният оператор "Адвансед инфо сървис" са разработили в Тайланд умни роботи с технология 5G, които се грижат и проследяват пациенти с коронавирус, съобщава ТАСС.

Няколко от тях вече са "на служба" в три медицински учреждения в кралството - два в болницата Рачавати, един в Централния фтизиатричен институт на Тайланд и още един в болницата Нопарат Рачатхани.

Роботите са били конструирани в инженерния и в медицинския факултет на университета Чупалонгкорн. Машините се използват при наблюдение на симптомите на хората, които се предполага, че са заразени. А след това се грижат за болните, така че по възможност да предпазят от епидемията медицинския персонал.

Роботите на практика се явяват посредници между лекарите и пациентите, които са поставени под наблюдение. Взаимодействието се осъществява чрез видеоконферентна връзка. По този начин се преглеждат заразените и им се поставя първоначална диагноза. В бъдеще умните машини могат да бъдат оборудвани с датчици за артериално налягане, термометри и устройства за електрокардиограми, за да изпращат на лекарите данните за здравния статус на пациентите. Чрез триизмерни принтери тайландските учени ще конструират най-малко 50 медицински робота.