Може да е механизирана ръка, която налива бира в бар в Севиля, диспенсер, подобен на куче, в мол в Банкок, охладител на колела, който доставя хранителни продукти във Вашингтон или робот, който слабо наподобява човек и посреща посетителите в болница в Белгия, като същевременно проверява дали нямат температура.

Това са някои от новите работни места, които роботите заеха при въвеждането на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, а хората трябваше да си останат по домовете.

Съпротивата отслабва

В момента, в който има заплаха за хората, трябва да изпратите робот, казва Сирил Кабара, съосновател на френския стартъп Sharks Robotics.

Техният робот Колос помогна да бъде спасена парижката катедрала Нотр дам, когато пламъците погълнаха покрива й през 2019 година и бе приспособен да премахва оловото, което замърсяваше мястото.

Преди четири-пет години, когато представихме Колос ни се сееха. Пожарникарите казаха: "Тези момчета ще ни вземат работата", коментира предприемачът.

Оттогава обаче Колос успешно е включен в работата на пожарната служба в Париж и Марсилия.

Колкото повече напредваме, толкова повече съпротивата намалява, каза той.

Не само при дейностите, свързани с хигиената и здравеопазване роботите напредват.

Тази криза показва, че трябва да имате капацитета да продължите дейността си, дори когато настъпи криза, свързана със здравето и трудовата дейност, каза Кабара.

Имахме доста производители, които ни казаха, че роботите са им позволили да продължат да работят, а ако не са ги имали, е трябвало да напълно да спрат дейност, допълни той.

Докато собствениците на предприятия харесват роботите, тъй като могат да продължат да работят, работниците биха могли да ги възприемат като заплаха за работните си места.

Напълно разбираемо, според изследователя от Brookings Institution Марк Муро.

Най-новите проучвания сочат, че задълбочаващата се рецесия вероятно ще доведе до скок на автоматизацията на труда, посочи той в неотдавнашен доклад на Economist Intelligence Unit.

Роботофобия

Хората, които твърдят, че автоматизацията не отнема работни места в промишлеността, просто грешат, казва икономистът от Оксфордския университет Карл Фрей.

Той дава за пример Китай - страна, която бързо въвежда индустриални роботи, като само през 2018 година са пуснати в действие 650 000, и която закри 12,5 милиона работни места в промишлеността между 2013 и 2017 година.

Китай отчете рязко засилване на роботофобията през кризата с коронавируса според проучване на испанския университет IE.

Докато едва 27 % от китайците подкрепяха ограничаването на автоматизация преди кризата, са цифрата се удвои до 54 %.

Китайците се приближиха по този показател до французите, които са най-враждебно настроени към автоматизацията с дял от 59%.

Проучването разкри също така, че враждебността срещу автоматизацията е свързана с възрастта и образованието, като по-младите и по-необразованите са по-враждебно настроени към роботите.

Исторически погледнато технологиите са създали и много работни места, но в дигиталния свят това се случва по-рядко, казва Фрей.

Той дава за пример автомобилостроителите и производителите като General Electric, които все още наемат работници дори след навлизането на автоматизацията.

Освен Amazon lводещите технологични компании днес не създават толкова много работни места, каза той пред АФП.

Никой не е защитен?

С бързия напредък на изкуствения интелект, тружениците на умствения труд са все по-застрашени от автоматизацията, предупреждават експерти.

Няма група работници, която да е напълно защитена в момента, казва Муро.

Това не означава, че високите равнища на автоматизация не могат да съжителстват с ниска безработица.

Сингапур и Южна Корея са водещи в класацията за използване на роботи спрямо размера на работната сила, а се радват на ниска безработица.

Въпреки това Фрей предупреждава: има нарастващо безпокойство, че роботите ще откраднат работни места, веднага щом страхът от коронавируса спадне.

Той обаче се съмнява, че ще набере инерция световно движение срещу автоматизацията, тъй като загубата на работни места е местно явление и обикновено се случва в региони, които отдавна страдат от съкращения в промишлеността.

Превод от английски София Ангелова, БТА