Южнокорейският инженер по роботика и професор в Корейския институт за наука и напреднали технологии - О Джун Хо, е един от най-добрите създатели на роботи в света. Негово "дете" е роботът Hubo, който може да върви, да отваря врати, да изкачва стълби, да шофира и който победи роботите на НАСА и Масачузетския технологичен институт в състезание, организирано от DARPA.

"В крайна сметка роботите ще ни помогнат да запазим достойнството си като хора. Това е моето вярване", заявява експертът, който в интервю за Quartz споделя, че не трябва да се страхуваме от новата технология.

О Джун хо се е сблъсквал с много трудности при създаването на робота Hubo. Финансиране често му е било отказвало, а до спечелването на конкурса на DARPA той е провел множество неуспешни експерименти със своята технология. Неговият робот обаче се оказва толкова успешен, че участва в откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

"Разработването на роботи е 99% неуспех и успех, идващ едва накрая", заявява южнокореецът.

Най-големият проект на О обаче се занимава с това как да направи бъдещето на роботиката най-доброто за нас.

Чрез компанията Rainbow Robotics кореецът иска да създаде роботи, които да помагат на хората с увреждания или на възрастните хора със задачи, които не могат да извършат сами, като "измиване на тялото, тоалетната, яденето и други подобни лични въпроси".

Според О в бъдеще роботите ще превъзхождат хората в извършването на множество задачи, но това не трябва да ни плаши. По този начин хората ще имат повече свободно време за нещата, които ги правят щастливи.

Роботите ще позволят на хората да бъдат по-човечни, смята инженерът.

"Малко по малко ние влизаме в нова ера на роботиката - и това е нещо, което трябва да приветстваме, а не да се страхуваме от него. Работните места на бъдещето ще са по-творчески и изпълнени с повече милосърдие, състрадание и добрата към другите", смята кореецът и допълва, че "хората са наистина приспособими и дори няма да усетят плавната промяна".