Защо да използвате собствената си ръка, за да си направите селфи, след като има робот, който може да го стори вместо вас? Запознайте със Селфибот - първия роботизиран фотограф в света, съобщава Си Ен Ен.

Многофункционалният робот, създаден от австралийския инвеститор Енрико Пенцо, е с височина 180 сантиметра и служи едновременно като фотокабина, видеооператор и принтер.

Селфибот е направен от ринг лампа, таблет и цифрова камера на колела.

Разговорен интерфейс, захранван от изкуствен интелект, предлага напълно приспособима речева функция, за да може роботизираният фотограф да взаимодейства с тълпата. За да си направят селфи, потребителите просто трябва да натиснат монитора и да активират функцията за снимане.

"Селфибот е решение за липсата на мобилност в традиционните кабини за снимки и за избягване на неудобни взаимодействия между фотограф и гости на публични събития", пише в блога си създателят на робота.

Направените с помощта на роботизирания фотограф снимки и видеоклипове, които по желание могат да бъдат персонализирани, се изпращат чрез имейл или текстово съобщение, или се отпечатват на място.

Селфибот вече е достъпен за отдаване под наем в Европа, САЩ, Австралия и Сингапур.