Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин смята, че свързаната с американската лунна програма загуба на технологии и необходимостта от създаване на нови се обясняват със смяната на поколения инженери, предаде ТАСС.

"Не се съмнявам, че операцията по кацането на Луната е била извършена, но е странно как американските колеги са забравили технологии, които са ползвали преди 60 години, и сега се налага да създават наново всичко, започвайки от нулата", каза той на форума "Машук" в Пятигорск, отговаряйки на въпроса дали американски астронавти са били на Луната през 1969 г.

При това загубата на технологии той обясни със смяната на поколения инженери.

"Имало е поколение американски инженери, което си отишло, и всичко е загубено. Започват да се задават въпроси - били ли са американски астронавти на Луната или не. Ако си били, защо е нужно всичко да се създава наново. А тъй като са си отишли хора, които са създали въпросните технологии, за нас това също е урок", каза Рогозин.

През пролетта т.г. НАСА оповести, че новата й програма за кацане на астронавти на Луната е с название "Артемида".

Рогозин освен това отбеляза, че НАСА може до края на тази година или началото на 2020 г. да се откаже от услугите на Русия по транспортирането на американски астронавти до МКС с руски кораби "Союз". Той припомни, че американски астронавти летят до МКС с руски ракети и кораби от 2011 г.

"Земляните не трябва да очакват да колонизират други планети в близкото столетие. Това са красиви идеи, но си даваме сметка, че в близкото столетие няма да има колонизация на друга планета", уточни Рогозин.

Той поясни, че понастоящем няма необходимост от колонизация и съществува техническа сложност, свързана с осъществяването ѝ.

И докато директорът на Роскосмос смята, че в следващия век няма да има колонизации, Илон Мъск създава ракета, която да позволи изпращането на 100 човека и множество провизии и материали на Червената планета. Милиардерът дори има план колко ще струва изграждането на първия независим град на Марс. И НАСА, и SpaceX са много близо до първия полет на новото си поколение свръхтежки ракети. Роскосмос от сввоя страна започна проект по създаването на подобна ракета едва преди година.