На ракетно-космическата корпорация "Енергия" е поставена задачата да обезпечи завършването на първия базов модул за новата руска орбитална станция през 2025 година, съобщи генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС и Франс прес.

"Вече се работи над първия базов модул за новата руска орбитална служебна станция. Корпорацията "Енергия" трябва да обезпечи извеждането му в целева орбита през 2025 година", изтъкна Рогозин. Ръководителят на руското космическо ведомство публикува видео за създаването на първия модул.

От видеото се вижда, че това не е модулът "Наука", който се разработва от почти 20 години и трябва да полети към МКС това лято.

Ако първият модул за руската космическа станция е готов през 2025 г., то това не означава, че той ще бъде изстрелян тогава. Все още няма публикуван срок за изграждането на новата орбитална станция.

В неделя от апарата на вицепремиера Юрий Борисов съобщиха, че състоянието на Международната космическа станция /МКС не е добро.

Беше пояснено, че на станцията й е нужна техническа проверка, за да се избегнат всякакви рискове при аварийна ситуация. Въз основа на нея ще бъде решена по-нататъшната съдба на МКС. А самият Борисов съобщи, че Русия може да излезе от орбиталния проект през 2025 година.

Снимка на модула от видеото

Снимка: Роскосмос