Шефът на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, е пуснал свои лични песни на официалния сайт на космическото ведомство. Текстовете им могат да се опишат като "патриотични" и "космически", а авторът им е самият Рогозин.

Докато някои смятат, че ефектът на песните е мотивиращ, то критиците смятат, че НАСА никога не би пуснала песни на своя директор на сайта си.

Според скептиците, Русия няма скорошни успехи в космическата сфера, а песните на Рогозин и пускането им на официалния сайт са поредния знак за състоянието на Росксомос.

Не липсват критици и сред космонавтите, които са недоволни от работата и политиката на Рогозин. Според тях действията на шефа на Роскосмос са свързани единствено с публикуването на необосновани твърдения и преувеличени критики към конкурентите на Роскосмос. Според тях Рогозин е специалист по пропагандата, включително и в очернянето на критиците си, но като ръководител на руското космическо ведомство не може да се похвали с успехи.

Руската космическа индустрия е в криза от разпада на СССР, като оттогава липсва и успешна мисия в далечния космос. Недоволните от тази политика считат, че Роскосмос трябва да е по-амбициозен.

"Вместо да има яснота за плана за кацане на Луната и да се развиват ракети за повторна употреба, както и метанови ракетни двигатели, Рогозин се занимава с това да публикува песните си. Скоро изоставането в космическата сфера ще се измерва с десетилетия", споделят недоволните в социалните мрежи.

Преди да се появят на официалния сайт, песните на Рогозин са публикувани преди около година на официалния му канал в YouTube, където имат и клипове.

Песните на Рогозин могат да се чуят тук >>>