Ракетите на Илон Маск са подпомогнати от благоприятното географско положение на американския космически център в Кейп Канаверал, заяви главният изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в интервю за "Россия 24".

"Те (SpaceX) имат географско предимство - техните ракети от подобен на нашия клас могат да вдигнат повече товари поради факта, че са по-близо до екватора, много по на юг от нас", сподели ръководителят на Роскосмос, цитиран от "РИА Новости".

Той изясни, че ракетата, която е по-близо до екватора, получава по-голяма скорост поради въртенето на Земята. Според Рогозин Руската федерация разполага с всички видове ракети-носители от леките до тежките класове и до края на 20-те години на този век ще се сдобие със свръх тежка ракета.

"Ангара-5" вече лети, тази ракета издига 25 тона на ниска околоземна орбита, а след плановата ѝ модернизация ще може да издига 27 тона от 2023 г. или 37 тона, ако е с водородна степен", коментира Рогозин.

Ръководителят на Роскосмос заяви още, че НАСА иска от Русия да разработи версия на космическия кораб "Союз" за полети до Луната. Той каза също, че през 2019 г. Роскосмос ще приеме нова стратегия за развитие, за да възвърне лидерството на страната в Космоса.