Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce SMR Пол Стайн заяви пред Ройтерс, че регулаторното одобрение за малкия модулен ядрен реактор на компанията се очаква до средата на 2024 година. По този начин британците очакват да пуснат в експлоатация първия реактор от този клас до 2029 г., което ще бъде гаранция за енергийната сигурност на Обединеното кралство.

Вижте как ще изглежда ядреният реактор на Rolls-Royce >> >> >>

Две британски правителствени агенции - Службата за ядрено регулиране (ONR) и Агенцията по околна среда (EA) - оценяват проекта на Rolls-Royce за малък модулен реактор. Процедурата започна през март тази година. За пълно оценяване на мащабните реактори процесът отнема от четири до пет години. Съвсем очаквано оценката на MMR за Rolls-Royce трябва да отнеме малко повече от две години, което отразява същността на концепцията за малък модулен реактор - бърз и евтин.

Според изчисленията на Rolls-Royce, разходите за изграждане на SMR с мощност 470 MWe и площ от порядъка на пет футболни игрища и ще възлизат на 2.4 млрд. щ. долара за първите пет обекта, като впоследствие разходите ще намалеят с развитието на промишлената база. Изграждането на всяко съоръжение ще отнеме 500 дни. Тази скорост се дължи на факта, че повечето компоненти на реактора ще се произвеждат централно в заводите, а самият реактор няма да надвишава размери от 16 x 4 м., което позволява транспортирането му с камион, влак или кораб.

Ръководеният от Rolls-Royce консорциум възнамерява да построи 16 подобни съоръжения, 10 от които са планирани до 2035 година. Според последните планове на правителството на Обединеното кралство, осемте планирани големи реактора и няколко MMR ще помогнат за производството на 24 GWe електроенергия до 2050 г., което ще покрие около 25% от прогнозното търсене на електроенергия в страната.