Названието "Федерация" ще бъде общо за новата серия пилотирани космически кораби, а всеки един от тях ще получи име в чест на един от руските региони, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията цитира ръководителя на Ракетно-космическата корпорация "Енергия" Владимир Солнцев.

"Ние ще имаме не един, а серия от космически кораби Федерация", заяви Солнцев.

"Всеки от тях ще си има име. Ние живеем в Руската федерация, в нея има 85 субекта и техните названия ще дадат имена на нашите кораби", разкрива Солнцев.

По думите на специалиста в момента се извършват опитно-конструкторски работи по новия кораб.

"Изготвихме технологичната капсула от композитни материали, с която ще проведем поредица от динамични и статични изпитания. Запланувано е още до края на тази година да пристъпим към конструирането на летателен образец. Началото на тестовете в полет в околоземна орбита с използването на ракетата носител "Ангара-А5П" в безпилотен вариант е предвидено за 2021 година, а в пилотиран - през 2023 година", заяви Владимир Солнцев.

Припомняме, че името "Гагарин" събра над 3 пъти повече гласове спрямо "Федерация", а ако Роскосмос не бе съкратил програмата, новият космически кораб трябваше да заведе първите руски космонавти на Луната.

Русия се отказва от Луната >> >> >>Малко се знае за новият руски космически кораб, но слуховете говорят, че той ще има много карбонови елементи и със сигурност ще се произвежда изцяло в Русия.

Апаратът се състои от модул за многократно използване и двигателен отсек за еднократна употреба. Дължината на кораба е 6 метра, а широчината, заедно със слънчевите батерии в разгърнато състояние - 14 метра.

Стартовата маса при полети до Луната би била около 20 тона, а при извеждане в ниска околоземна орбита-приблизително ще е 14 тона. Екипажът на кораба ще бъде от 4 души, а при необходимост са възможни и напълно автоматизирани полети.

Корабът ще замени корабите «Союз ТМА“ и «Прогрес М“.

Предназначението му ще бъде да извършва полети с новата тежка ракета "Ангара".

Очаква се първият тест да бъде през 2021 година, а първият пилотиран полет - през 2024 година.

Руският космически кораб ще се конкурира с капсулата на SpaceX - Dragon V2, тази на Boeing - CST-100 Starliner и предназначената за полети до Луната и Марс нов космически кораб на НАСА - Orion.

От всички изброени, Orion пръв ще изведе човек отвъд земната орбита след близо 50 годишна пауза - през 2023 е планирана мисия с хора на борда на Orion, а целта ще е прелитане около Луната.

Китай също разработва свой космически кораб, който да бъде способен да извършва полети до Луната.НАСА поглежда към Марс с Orion >> >> >>