Има предложение руският ракетен космически двигател на течно гориво РД-180, който досега бе използван от американските ракети-носители "Атлас-5", да бъде употребен за бъдеща супертежка ракета-носител на Руската федерация, съобщиха от НПО "Енергомаш", цитирани от Russia Beyond.

"Според указанията на държавната корпорация "Роскосмос" се разработват възможности за прилагане на РД-180 на руски ракети", каза генералният директор на компанията Игор Арбузов, цитиран от сайта на "Енергомаш".

Пресслужбата на НПО "Енергомаш" посочи още, че лицензионната документация на Китай за разработването на супертежки ракетни двигатели се очаква в началото на 2019 година.

"Следващата стъпка е да представим необходимата документация пред държавната корпорация "Роскосмос" в началото на 2019 г., за да получим позволение от руското правителство за сътрудничество с Китай в тези области", гласи изявлението на предприятието.

Китайските партньори са проявили силен интерес към съвместната инженерна експертиза по повод документацията за проектиране на 480-тонен двигател, който е част от разработването на супертежко ракетно превозно средство.

"Ние ще устроим сътрудничеството си така, че да бъде абсолютно полезно и за двете страни, без да се компрометират националните интереси или интересите на предприятието", каза Арбузов.

В началото на декември директорът на НПО "Енергомаш" Игор Арбузов говори за перспективите пред руските двигатели и сътрудничество не само със САЩ, но и с Китай и Индия.