Директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин предположи в интервю пред "Комсомолска правда", че желанието на американците отново да кацнат на Луната може да бъде "прикритие" за "тайни операции", предполага ТАСС. По думите му е възможно американската лунна програма да включва секретна част.

"Трябва да разберем, че през изминалите десетилетия, а и сега, в Космоса се извършват определени "тайни операции". Космосът не е само цивилен", споделя Рогозин.

"Не мисля, че на Луната има военни интереси. Но в условията на повишена радиация и понижена гравитация могат да се проведат доста интересни за военните експерименти", каза Рогозин.

По-рано директорът на НАСА Джим Брайдънстайн обяви, че американската космическа агенция си и поставила за цел астронавт да кацне на Луната до 2024 година. Той разкри, че САЩ ще предложат на други страни участие в лунната си програма, но допълни, че водещата роля ще бъде именно на Америка.

Между НАСА и Роскосмос съществуваше обсъждане за изграждане на обща окололунна космическа станция, но Русия искаше да споделя равна роля със САЩ.

Анализаторите обаче предполагат, че причината Русия да се отдръпне от общия проект с НАСА е не само политическа, но и технологична. Бюджетът на Роскосмос е малък, а агенцията едва сега започва работата си по създаването на свръх-тежка космическа ракета, която може да достигне земния спътник. САЩ от своя страна са на финалния етап от разработките на своя ракета за Луната.

Русия изпитва забавяния и в създаването на новия си космически кораб "Федерация", който би могъл да транспортира хора до лунна орбита. САЩ от своя страна вече са извършвали един космически тест на своя кораб "Орион", с който американските астронавти ще се завърнат на земния спътник.