Кметството на Ротердам, Нидерландия съобщи в сряда, че исторически мост в пристанищния град ще бъде временно демонтиран, за да позволи преминаването на гигантска яхта, построена за бившия изпълнителен директор на "Амазон" Джеф Безос, предаде АФП, като цитира местни медии.

Embed from Getty Images

Историческият мост от 1878 г., възстановен след бомбардировките през 1940 г. по време на Втората световна война, е твърде нисък, за да мине под него яхтата на американския милиардер, оценена на 430 милиона евро.

Корабостроителят е поискал от кметството на Ротердам мостът да бъде временно демонтиран, като се премахне средната му част, за да може яхтата да мине под него.

"Оттам е единственият път към морето", каза говорителката на кметството пред АФП. Тя добави, че стойността на демонтирането и монтирането на моста ще се поеме от корабостроителницата.

Яхтата се строи в Албласердам, край Ротердам и през лятото трябва да премине под моста Конингсхафебрух, който е твърде нисък за тримачтовата яхта. Британският в."Дейли мейл" писа, че 127-метровият плавателен съд ще бъде най-голямата яхта в света.

Кметството на Ротердам е приело да се демонтира съоръжението, въпреки обещанието след мащабния му ремонт през 2017 г. никога повече да не се демонтира.

Местните власти посочват, че са отчели икономическата значимост и работните места, създадени, за да се изпълни поръчката за яхтата и уверяват, че мостът, известен сред местните като "Де Хеф", ще бъде напълно възстановен.