В Румъния предстои откриването на научноизследователската зона "Лазерната долина", перлата в която е лазерът в Мъгуреле (южно от Букурещ). Той е достигнал върхова мощност от 10 петавата (PW) , с което се е превърнал в най-мощния лазер в света, съобщават от румънското правителството.

Румънският компонент на проекта ELI е съсредоточен в областта на ядрената физика (ELI-NP) и се изгражда в Мъгуреле, в рамките на Института по физика и ядрено инженерство - "Horia Hulubei" (IFIN-HH).

Изграждането на системата е започнало през септември 2016 г., а проектът вече е в крайната си изпитателна фаза, информира "Румъния Джърнал", цитирана от "Канал3".

Носителят на Нобелова награда за физика, професор Жерар Муро наскоро подчерта важната роля, с която изграждането на тази система в Румъния е допринесло за наградата.

ELI-NP е най-големият изследователски проект в света за лазери и е част от паневропейски проект. Общата стойност на лазерния проект Мъгуреле е 356,2 млн. евро. Проектът е съфинансиран с 311 млн. евро от европейски фондове.