Разработването на бойни дронове в строителството на самолети е тенденция не само в Русия, но и по целия свят.

Броят на подобни летателни апарати в руската армия днес е няколко хиляди. Например нито едно военно учение не минава без неотлъчното присъствие на разузнавателни дронове.

До този момент обаче, всички безпилотници на Москва са само разузнавателни - Русия все още не притежава въоръжени дронове, предава в. "Руски дневник".

На военно-техническия форум "Армия 2017" в Московска област, който се проведе между 22 и 27 август, руските производители на оръжия показаха първите самонасочващи се умни бомби за употреба от бойни дронове.

Бомбите, които тежат до 50 кг, могат да се изстрелят от дрон на разстояние от 12 до 20 км в самонасочващ се режим и до 100 км на двигателна мощ.

"Тези оръжия могат да си паснат добре с някои проекти на Конструкторското бюро "Сухой" – например безпилотният самолет БАС-62, чийто външен вид е много подобен на американския MQ-1 Predator. Освен това новите бомби могат да се комбинират с дрона на корпорация "Миг" – "Скат", който, подобно на бившия кандидат, на външен вид е копие на американския еквивалент – в случая Х-47 на Northrop Grumman", каза Дмитрий Сафонов, военен анализатор във вестник "Известия".

Вижте как изглеждат дроновете БАС-62 и "Скат" >> >> >>Експертът обаче добави, че въпреки шума, който се вдигна покрай тези нови проекти, понастоящем не се планира серийно производство на новите руски дронове.

"Обяснението на Министерството на отбраната е, че системите БАС-62 и "Скат" са подходящи за глобална война, при която командването трябва да знае какво се случва на другия континент. В момента руската армия няма подобни нужди. Затова мисиите се изпълняват от авиация с екипаж", отбелязва Сафонов.

Според Вадим Козулин, професор от Руската академия за военни науки най-реалистичният модел на боен дрон в Русия би могъл да се развие на базата на тренировъчния Як-130 на корпорация "Иркут".

Вижте снимки на Як-130 >> >> >>Този самолет вече е роботизиран. Той може да бъде препрограмиран, когато вече е на път да извърши полета си при различни атмосферни условия, а ако е необходимо, "летящото училище" може лесно да се превърне в олекотен бомбардировач", каза той.

Същевременно самолетът може да носи до три тона прецизно управлявани ракети и умни бомби едновременно. И използването на Як-130 за извършване на местни мисии (унищожаване на терористи, защита на границите и борба с наркодилърите) е много по-евтино, отколкото използването на самолети "МиГ" или "Су".

"В бъдеще Як-130 може да бъде преконфигуриран в автоматичен и безпилотен режим", добави Козилин.