Конструкторското бюро "Камов" е започнало да работи по нов проект на Министерството на отбраната на Русия. Разработката предвижда създаването на нов боен вертолет със съосни носещи винтове, който да може да лети с 500 км/ч.

Максималната скорост на хеликоптера може дори да бъде по-висока.

Ръководителят на авиационния департамент към Министерството на промишлеността и търговията Сергей Емилянов разказва за проекта пред ТАСС.

"Вече е ясно, че едноосна система може да достигне максимална скорост от най-много 450 км/ч. В наш интерес е да увеличим способностите си. Решението е да преминем на съосна система, позволяваща скорости над 500 км/ч", споделя Сергей Емилянов.

При съосната схема хеликоптерът разполага с две витла, движещи се в противоположни посоки. Вертолетите със съосни носещи винтове са доста по-популярни в Русия, като досега САЩ са създали едва няколко експериментални образци.

Най-модерният военен хеликоптер на Русия в момента е Ка-52 "Аллигатор", който също е създаден по съосната система и има максимална скорост от 300 км/ч.

Вижте как изглежда Ка-52 >> >> >>За задвижването отговарят два газотурбинни двигатели - всеки с мощност от по 2400 к.с.

Ка-52 е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие и комплект от управляеми или неуправляеми ракети. Русия разполага със 104 бройки от модерния въртолет, като част от тях участват в мисии в Сирия.

Вижте как Ка-52 воюва срещу Ислямска държава >> >> >>