Флотът на САЩ е най-големия в света, като разполага с 280 кораба, 3700 самолета и над 300 000 души военен персонал, защитаващи океанските интереси на Америка.

Заради географското си разположение и икономически трудности, Русия има далеч по-скромен флот. От него отсъстват огромните самолетоносачи от западен тип, броя на активните кораби е по-малък, а активния персонал е 10 пъти по-малък от американския.

Това обаче не пречи на Русия да развива асиметрична стратегия - вместо да залага на самолетоносачи, северната е дала преимущество на ядрените крайцери.

"Петър Велики" от клас "Киров" е най-големият атомен ракетен крайцер в света, като строежът му започва още от времето на СССР.

Вижте как изглежда корабът >> >> >>По проект е трябвало да бъдат създадени 5 подобни кораба. В днешно време обаче "Петър Велики" е единственият кораб от своя клас, който е на вода. Другият крайцер "Адмирал Нахимов" е в процес на модернизация, а още два кораба стоят в състояние на консервация още от 90-те.

Флагманът "Петър Велики" обаче въобще не е за подценяване, а основното му предназначение е унищожаването на противниковите самолетоносачи.

За задвижването на кораба отговарят два ядрени реактора - всеки с по една парна турбина, две витла, обща мощност 140 000 к.с. Тази мощност задвижва 28 000 тонния кораб с максимална скорост от 59 км/ч.

По-интересно е въоръжението на кораба. По същество "Петър Велики" е плаваща крепост, въоръжена с противокорабни ракети, крилати ракета, 533-мм торпеда и две 130-милиметрови оръдия.

Крайцерът има и активна защита, включваща модерни ПВО ракети, като С-300 ФМ и морската версия на ракетната система "Тор".

На палубата на крайцера могат да кацат 3 хеликоптера Ка-25 или Ка-27, които са предназначени за борба с подводници.

Що се отнася до екипажа, той се състои от 759 души, в това число 120 офицери. Помещенията на кораба са над 1600, включително две бани и една сауна с басейн, лазарети, изолатори, аптека, рентгеново отделение, амбулатория, зъболекарски кабинет и операционна. Каютите са близо 140, едноместни или двуместни, като има и допълнителни помещения за офицерите.

В близкото бъдеще ще ви запознаем и флагманите на ВМФ на САЩ, Китай, Япония, Великоритания и Франция.