26 държави, сред които Ватикана и Китай са предложили пълната забрана на смъртоносните автономни оръжейни системи (САС), като по темата ще се водят преговори в края на този месец - в Женева и под ръководството на ООН.

Според в. "Комерсант" САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Израел, Япония и Южна Корея не са готови да подкрепят забраната за автономните оръжия, но единствено Русия гласно се е обявила против евентуалния мораториум.

Съображенията на руснаците са, че няма ясно разграничение между цивилните и военните разработки в областта на изкуствения интелект и автономните възможности.

Правилното решение според Кремъл било предложено от Франция и Германия, които настоявали, че автономните роботи винаги трябва да може да минават под човешки контрол - точно както автопилотът на безпилотните коли, които все пак могат да се шофират от човека зад волана.

По думите на руснаците подобни автономни оръжия дори не съществуват, а представата за тях е "повърхностна и спекулативна".

Експертите обаче припомнят, че именно Русия разполага със смъртоносен автономен робот - безпилотната ядрена подводница "Посейдон".

Ето какво знаем за подводният ядрен боен робот >> >> >>