Русия, която е единствената държава, изпращаща на този етап екипажи в орбита, предприе строги мерки, за да не попадне новият коронавирус на борда на Международната космическа станция (МКС) с новия екипаж, съобщи ТАСС.

Изстрелването на ракета носител "Союз-2.1а" с пилотирания кораб "Союз МС-16" и трима космонавти е насрочено за 9 април. Основният и дублиращият екипаж са в Звездното градче в Подмосковието, а на 24 март отиват в Байконур.

Там всички космонавти и астронавтите на НАСА ще бъдат под карантина, увери заместник началникът на медицинското управление на Центъра за подготовка за космонавти Владимир Матвеев. Достъпът до тях ще бъде строго ограничен, ще бъдат ограничени всичките им "обществено значими срещи, в това число и традиционните".

Матвеев даде пример, че ако се наложи дублиращият екипаж да присъства на стартовия комплекс, космонавтите ще останат в автобуса.

Владимир Матвеев уточни, че външни лица ще могат да общуват с екипажите и намиращите се под карантина специалисти от оперативната група само през стъкло. Абсолютно забранено е напускането на зоната за карантина на всички, които са подложени на ограниченията.

Възможно е да бъде ограничен броят на хората, които участват в церемонията за издигането на знамената, която традиционно се провежда на Байконур няколко дни след пристигането на екипажите. Той обаче подчерта, че представител на Казахстан ще бъде допуснат, както и представители на страните, от които са членовете на екипажа, в случая Русия и САЩ.

Преди дни началникът на Центъра за подготовка на космонавти Павел Власов съобщи, че като мярка за сигурност срещу новия коронавирус е отменено традиционното посещение на екипажите на Кремълската стена.