Русия ще проведе следващото изстрелване на своята най-тежката ракета "Протон-М" през есента на 2022 г. На борда й ще бъде "космически апарат на чуждестранен клиент", каза за РИА Новости Алексей Варочко, генерален директор на центъра "Хруничев", където се произвеждат тези ракети.

"Изстрелването на ракетата-носител "Протон-М" в интерес на чуждестранен клиент е планирано за тази есен", каза Варочко.

Вижте как изглежда най-тежката ракета в арсенала на Роскосмос >> >> >>

Той уточни, че ракетата вече е в техническия комплекс на космодрума Байконур.

Русия има общо 14 броя от ракета "Протон-М", като не се планира подновяване на производството й. Бъдещите тежки апарати, ще се изстрелват от ракетата "Ангара".

Новината за старта на "Протон-М" събужда доста въпроси. Мнозинството от космическите компании и космически агенции прекъснаха сътрудничеството си с Роскосмос. Освен това към този момент липсват сериозни комерсиални проекти, които изискват старт с тежка ракета.

През 2022 година бяха планирани 3 старта на "Протон-М". Единият бе свързан с мисията "ЕкзоМарс" и отменен заради санкциите над Русия. Вторият е свързан с геостационарен телекомуникационен сателит на Ангола, а третият е на руски геостационарен спътник.

Мисията на Ангола бе отлагана няколко пъти, защото Франция спря износа на космически компоненти за Русия след инвазията й в Украйна.

Роскосмос обаче не разкрива, дали смята да изстреля сателита на Ангола, което поражда спекулации относно товарът на борда на ракетата.

Първата ракета "Протон" излита през 1965 година, а за един кратък момент съществува вероятността модификация на ракетата да се използва за пилотирания полет към Луната на СССР. Моментът е проигран и заради вътрешно противоборство руснаците залагат на все още неготовата ракета "Н-1".

За сметка на това "Протон" се превръща в работния кон на CCCP за мисии извън ниската околоземна орбита. Освен това Протон се използва за изграждането на космическата станция "Мир", както и на МКС.

Днес модернизираната версия разполага с осъвременена електроника, но конфигурацията й е почти непроменена. Първата степен използва 6 ракетни двигателя RD-275, които работят с токсичната комбинация от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Втората степен използва 3 двигателя RD-0210 и един RD-0211, отново горящи токсичното гориво, с което работи и третата степен имаща само един RD-0212 двигател. Едва четвъртата степен разчита на RD-58M, който изгаря комбинацията от течен кислород и керосин. Успешните пускове на Протон са над 90%, но сложното съхранение на горивото правят стартовете по-скъпи.

На ниска околоземна орбита "Протон-М" може да изведе 22 000 килограма, а на геостационарна орбита - 6 300 кг. Около "Протон" има и два други любопитни факта, на чертожната дъска ракетата се ражда изцяло с военно предназначение - да изстреля свръхтежка водородна бомба с мощност от 100 мегатона към Америка, но в последствие СССР се отказва от направата на такова оръжие.

Макар и първият полет да е през 1965 година, Русия планира да ползва "Протон" поне до 2025 година. През 2019 година Роскосмос обяви "промоция от -50%" в провежданите с "Протон-М" стартове. Това прави извеждането на товари с ракетата малко по-изгодно от тези на Falcon-9 на SpaceX.