"Роскосмос" и Китайската национална космическа администрация се договориха за съвместни проекти в областта на изследването на Луната и далечния космос, съобщава руската държавна корпорация, предава Russia Beyond.

В Пекин се състоя заседание на подкомисията по сътрудничество в областта на космоса на руско-китайската комисия по подготовката на регулярни срещи между главните представителства, съобщава пресслужбата на "Роскосмос".

Вижте как изглежда новият руски космически кораб >> >> >>

Страните представиха доклади за космическата дейност на Русия и Китай и обсъдиха взаимодействието по съвместните мащабни проекти.

"В резултат на заседанието е подписан протокол, съгласно който страните предприемат по-нататъшни стъпки по сближаването на позициите си в рамките на реализацията на съвместни проекти по създаването на ракети-носители и ракетни двигатели, по изследването на Луната и далечния космос, дистанционното сондиране на Земята, спътниковата навигация, създаването на електронни компоненти за базата с космическо предназначение, нискоорбитални системи за мобилна връзка, както и мониторинг на космическите отпадъци", гласи съобщението.

Следващото заседание на подкомисията ще се проведе в Москва през 2019 година.

В петък (28 септември) ръководителят на отдела за ядрена планетология към Института по космически изследвания на РАН Игор Митрофанов заяви, че Русия може да построи първата обитаема станция на Луната през 2030 година.

Също така стана известно, че "Роскосмос" е поръчал на главния научен институт в ракетно-космическия отрасъл ЦНИИмаш разработката на сценарий за усвояването на Луната заедно с други страни.