В хода на ученията "Восток-2018" ще бъдат използвани най-новите електронни комплекси за борба с безпилотните летателни апарати, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Российская газета" и Russia Beyond.

Системите за радиоелектронна борба "Силок" и "Житель" в денонощен режим ще контролират въздушното пространство в районите с разположени войски, за да защитават командните пунктове и другите важни обекти от вражески нападения с дронове.

"Тези комплекси постъпиха на въоръжение в подразделенията за РЕБ на Централния военен окръг през 2018 г. и на мащабните маневри за първи път ще бъдат демонстрирани", отбелязаха военните.

"Силок" е предназначен за автоматично откриване на безпилотни апарати, определяне на координатите им и електронно потискане на различни диапазони радиочестоти. Системата е способна да засича и неутрализира разузнавателната апаратура на дроновете на всякакви височини и честоти.

Станция "Житель" от своя страна може да блокира комуникационните канали на безпилотните апарати в радиус от 50 километра. Апаратурата автоматично открива източника на сигнала, подбира оптималната за него намеса и блокира предаването на данните. Под ударите му попадат не само разузнавателните канали, но и сигналите за управление на дроновете, след което откъснатият от оператора апарат пада на земята.

"И двата комплекса се представиха добре в Сирия", добавиха от военното ведомство.