"Роскосмос" допуска възможността да възобнови програмата "Старт-1", включваща изстрелване на сателити от военни мобилни наземни ракетни установки. Това заяви генералният конструктор на дирекция "Реализация на горивно-енергийни проекти" към Центъра за диверсификация на Обединената ракетно-космическа корпорация Юрий Соломонов, цитиран от руски медии, предава Russia Beyond.

"Необходимо е одобрение от президента на страната, което, както очакваме, трябва да дойде не по-късно от ноември, за да можем до две години да осигурим готовност за въпросния пуск", каза той на конференция по диверсификация на ракетно-космическата промишленост.

Вижте как изглежда мобилният ракетен комплекс >> >> >>

Проект, отбеляза конструкторът, е връщане към онова, което е създавано през 1990-те и първото десетилетие на XXI век. "Това е използването на военни технологии за мирни цели", поясни Соломонов.

Експертът напомни, че през 1990-те години и в началото на новото хилядолетие са направени много пускове на спътници от САЩ, Мексико, Израел и Швеция, а "спецификата на проекта е в това, че се базира на технологии на военни ракетни комплекси от особен тип - това са мобилни наземни комплекси, които на практика не изискват никаква инфраструктура". Соломонов също така отбеляза, че конкурентоспособността на пусковите услуги, които може да предложи проект "Старт-1", вероятно ще доведе до допълнителни поръчки за предприятията на руския ВПК.

Ракетата-носител "Старт-1" представлява конверсионна версия на междуконтиненталната балистична ракета 15Ж58 на подвижния наземен ракетен комплекс "Топол". Може да изведе до 500 кг полезен товар в ниски орбити (400 км) от площадките на "Плесецк" и "Свобода".

Първият пуск е осъществен през 1993 г., а последният - през 2006 година.