Държавната корпорация Роскосмос ще съхрани Международната космическа станция (МКС), дори ако САЩ прекратят участието си в проекта, предава ТАСС, цитирана от БТА.

"Това е предложение на Роскосмос. Смятаме, че можем да съхраним станцията за сметка на други страни и партньори дори в случай че американците решат да прекратят участието си в проекта. Разполагаме с технологични и технически възможности, за да държим станцията в орбита и да осигурим цялостното й захранване с електричество и въздух", заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Вижте как изглежда МКС >> >> >>

Рогозин поясни, че руският сегмент на МКС ще може да присъедини нови модули на базата на научно-енергийния модул, чийто първи вариант ще бъде изстрелян към станцията през 2022 г. Той отбеляза, че ако Индия ще разработва пилотиран кораб, ще може да поръча на Русия свой собствен модул на базата на въпросния научно-енергиен модул.

Понастоящем участници в проекта МКС са 14 държави - Русия, Канада, САЩ, Япония и 10 страни-членки на Европейската космическа агенция (Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария и Швеция).

САЩ планират да се откажат от МКС през 2024 г. или 2028 г., а причина за това е, че поддръжката на станцията ще се превърне във финансова пречка за реализирането на другите цели на НАСА - пращането на хора на Марс и на Луната.

Експертите отбелязват, че МКС до голяма степен е изпълнила научната си роля и може би е дошло времето за конструиране на нещо ново. НАСА има план да изгради космическа станция в орбита около Луната. Тя би се превърнала в начална точка към създаването на постоянно обитаема база на нашия естествен спътник и евентуално в стартова точка на мисии към Марс.

МКС е в орбита от 1998 година, а поддръжниците на удължаването на нейната експлоатация смятат, че към станцията могат да се прикрепят допълнителни модули, включително такива за осъществяването на производство в условията на безтегловност.

Вижте най-красивите снимки от МКС >> >> >>