Тежкият авионосен крайцер "Адмирал Кузнецов" е разположен на плаващ док за ремонт и модернизация, заяви пред РИА "Новости" източник от корабостроителната индустрия, предава Russia Beyond.

"Да, той вече е на дока", потвърди събеседникът на агенцията.

По-рано председателят на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Алексей Рахманов обяви, че работите по ремонта и модернизацията на кораба трябва да приключат до края на 2020 година. През първата половина на 2021 г. ще се проведат тестовете, след което корабът ще бъде върнат в арсенала на руския флот.

Вижте как изглежда руският самолетоносач >> >> >>

В момента руският флот има един тежък авионосен крайцер - "Адмиралът на флота на Съветския съюз Кузнецов", който бе пуснат на вода през 1991 г., по времето на СССР. След модернизацията неговият живот ще бъде удължен с още 20 години.

Дължината на палубата на руския самолетоносач е 306 метра, ширината ѝ 75 метра, водоизместимостта на самолетоносача е 60 хиляди тона, а максималното разстояние на плаване (с едно зареждане) е повече от 15 хиляди километра. Екипажът му се състои от 1960 души, включително 518 офицери и 210 подофицери.

"Адмирал Кузнецов" носи 12 броя от изтребителите Су-33 или 12 броя от Су-25, както и хеликоптерите Ка-27 и Ка-29. На борда му са били извършвани и тестове на нова авиогрупа, съставена от изтребителите МиГ-29K и хеликоптери те Ка-52К.

"Адмирал Кузнецов" разполага с противокорабни крилати ракети "Гранит" (разположени на 12 подпалубни пускови установки), ПВО системата "Кинжал" (4 модула по 192 ракети) и комплексът "Кортик" (8 модула тъй по 256 ракети и 48 хиляди снаряда).