Експлоатацията на междуконтиненталната балистична ракета РТ-2ПМ "Топол" (SS-25 Sickle) ще бъде напълно прекратена през 2024 година, предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда ракетата "Топол" >> >> >>

Планира се през 2024 г. последната МБР "Топол" да бъде изведена от въоръжението на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН). Сега ракетите, които са отслужили времето си, се заменят с МБР "Ярс", разказа за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс. Агенцията не разполага с официално потвърждение на тази информация.

Някои от изведените от въоръжение МБР могат да се използват като ракети-носители за извеждане в ниската околоземна орбита на малогабаритни спътници.

Ракетният комплекс "Топол" с ядрена бойна глава от 550-800 килотона, е приет на въоръжение на 1 декември 1988 година. В различно време на въоръжение в РВСН се намират до 369 ракети от този тип. Въпреки възможността за удължаване на срока на експлоатация, МБР "Топол" са заменени от "Ярс", който разполага не с една, а с няколко бойни глави със самостоятелно насочване.