В Русия до 2040 г. трябва да бъде създаден стратегически бомбардировач от шесто поколение, който ще бъде безпилотен, заяви командващият на Стратегическата авиация на ВКС и Герой на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш.

"Очаква се, че към 2040 г. ще бъде създаден стратегически бомбардировач от шесто поколение, който вече ще стане безпилотен", каза Кобилаш в интервю за в. "МК", предава Russia Beyond.

Той сподели още, че по-нататъшното развитие на стратегическата авиация се осъществява не само под формата на модернизация на бомбардировачите Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3 с удължаване на срока им на служба, но също така и чрез създаване на перспективен авиационен комплекс - стратегически бомбардировач от пето поколение.

"Новият самолет ще бъде дозвуков", отбеляза командващият, цитиран от РИА "Новости".

Неотдавна беше съобщено още, че руските предприятия са започнали производството на перспективния ракетоносец ПАК ДА.

Вижте как може да изглежда ПАК ДА >> >> >>

Новият бомбардировач-ракетоносец ще замени във войските сегашното семейство самолети от стратегическата авиация: Ту-22М, Ту-95 и Ту-160. ПАК ДА е проектиран по схемата "летящо крило" с използване на "стелт"-технологии.

Ще бъде дозвуков, като основното предназначение на самолета ще бъде да носи ракети с изкуствен интелект. В зависимост от тактическата обстановка боеприпасът сам ще определя кога, къде и по какъв маршрут да лети.