Два полета на руски пилотирани космически кораби до Международната космическа станция (МКС) са планирани през 2021 г., предаде ТАСС. Това е съобщил Рафаил Муртазин, ръководител на балистичния отдел на Ракетно-космическата корпорация (РКК) Енергия.

Първо ракета "Союз-2.1а" ще излети от Байконур и ще изведе в космоса пилотирания кораб "Союз МС-18" с трима души на борда - космонавтите Олег Новицкий, Пьотр Дубров и американския астронавт Марк Ванде Хай. То бе отложено веднъж през ноември. 

За първи път пилотиран космически кораб беше изстрелян към МКС по схема с два завоя през октомври миналата година. Тогава "Союз МС-17" успя да стигне до станцията за три часа и три минути.

Следващото изстрелване на космическия кораб, което е планирано за 9 април, също ще последва схема с два завоя. Очаква се този път да отнеме около 3,5 часа.

Кацането на Союз МС-17 с руснаците Сергей Куд-Сверчков и Сергей Рижиков и американката Катлийн Рубинс се очаква към 17 април.

Преди дни Русия удължи споразумението за космическо сътрудничество със САЩ до края на декември 2030 г. Споразумението за космическо сътрудничество бе сключено през 1992 г. и вече бе удължавано четири пъти.

В началото на март Русия обяви, че работата й на Международната космическа станция ще продължи до 2028 г. Преди това плановете на Русия бяха за удължаване на работата по застаряващия многомилиарден проект МКС само до 2024 г. МКС лети в космоса на около 400 километра над Земята от над 20 години и на няколко пъти в последните месеци имаше проблеми, свързани с изтичания и декомпресиране.