Русия заяви, че е подобрила отбранителните си способности за проследяване на обекти в космоса, което й позволява да открива чужди космически кораби и да определя тяхното предназначение много по-бързо, предават Ройтерс и БТА, позовавайки се на изявление на руското министерство на отбраната.

Според изявлението министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил информиран за това при посещение на ново съоръжение в западния военен окръг на Русия.

Генерал-полковник Александър Головко, командващ Космическите войски и заместник-главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, е информирал руския министър на отбраната, че новата радиолокационна станция позволява да се увеличи с четири пъти броят на проследяваните малки космически обекти, уточнява ТАСС.

По думите на Головко минималният размер на всеки такъв обект е намален на 10 см, а времето за откриване след неговото изстрелване е съкратено наполовина.

Според руското министерство на отбраната Шойгу е бил информиран също така за намаляване с четири пъти на времето за откриване на космически апарати след тяхното изстрелване или маневра чрез увеличаване до 2027 г. на обхвата на наблюдаваната зона в околоземното пространство.

Времето за определяне предназначението на космическите апарати, произведени в чужбина, ще бъде намалено наполовина, уточнява руското ведомство.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО