Руското министерство на отбраната публикува видео, на което се вижда как работи оперативно-тактическият ракетен комплекс "Искандер" на полигона Капустин Яр кай Астрахан, предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда ракетният комплекс "Искандер" >> >> >>

С комплекса работят ракетчици от руския Източен военен окръг. Задачата им беше да поразят мишена, имитираща критично важен обект на условен противник. След пуска кръжащият над целта дрон "Орлан 10" фиксира директното попадение и унищожаването на мишената.

Вероятното кръгово отклонение на ракетите на ОТРК "Искандер" е 5 м на разстояние 500 км, посочва "Российская газета". Освен висока точност, комплексът се отличава и с факта, че ракетите му не могат да бъдат прехванати от съществуващите средства за ПРО и ПВО. Голяма част на полета се случва на височина 50 км извън зоната на действие на повечето зенитни системи.

Бойната част на ракетата пикира към целта вертикално. В зависимост от поставената задача "Искандер" може да използва една от общо осем бойни глави, включително ядрена - с мощност от 10 до 50 килотона.

За задвижването отговаря твърдогоривен химически двигател.

Заради радиопоглъщащия материал, с който е облицована, бойна глава има стелт способности. Тя може да извършва остри завои, като това става благодарение на усъвършенствани електронни системи и здравите материали издържащи на натоварванията.

От 2016 година Искандер-М е разположен в Калининградска област - руски анклав, граничещ с Полша и Литва. От там и двете държави попадат изцяло в обсега на ракетата. Руският военен министър Шойгу обяви в края на миналата година, че Искандер-М е бил използван в Сирия. По-рано израелски спътници заснеха комплекса, който е бил базиран в база до град Латакия.