В Русия се подготвят специални подразделения, владеещи техники от парапсихологията. Това се посочва в материала "Супервойски за войната на бъдещето", подготвен за официалния вестник на руското военно министерство "Армейски сборник", цитиран от Russia Beyond.

"Едно от основните предимства на тази наука, е че тя позволява противникът да се победи, без да се установява контакт с него. Руските спецназ използваха бойната методика на парапсихологията в чеченските кампании", пише авторът на статията Николай Поросков, цитиран от "Взгляд".

"Тя позволява да се получава информация в състояние на т. нар. променено съзнание на човека", допълва Поросков. Според него спецназовците, владеещи "технологията на метаконтакт", могат да водят невербален разпит.

"Той (спецназ - бел. ред.) може да вижда "през" пленения войник на противника: що за човек е, какви са слабите и силните му страни, дали е склонен да бъде вербуван. Достоверността на разпита е практически 100-процентова", се посочва в статията.

Според Поросков в този метод на разпит се обучават висши държавни лица, бойци от спецназа и ръководители на големи промишлени и банкови структури с цел защита на търговските тайни.

Авторът твърди, че парапсихологията в боя помага да се откриват засади, скривалища, складове и тайници на противника, както и да се понижи нивото на болка на ранения. Поросков отбелязва още, че тя е полезна при усвояването на чужди езици.

"И колкото и невероятно да звучи, парапсихологическите техники позволяват на човек да овладее свръхвъзможности - да не яде и да не пие в продължение на дълго време, да не спи и да остане бодър в продължение на денонощия. Тази техника са владеели скитащите японски монаси-ямабуши и монасите от Шаолин", отбелязва авторът.

"Армейски сборник" е руско научно военно-техническо списание, което военното министерство в Москва издава от юли 1994 година. Изданието е официалният печатен орган на ведомството.

Някои експерти обаче твърдят, че парапсихологията е псевдо-наука, която руснаците няма как да приложат в боя, тъй като не съществува. Според критиците Москва отново преувеличава своите възможности с пропагандни цели.