Едни от най-високотехнологичните образци на въоръжение, по които се работи в Русия, са лазерните комплекси за борба с безпилотни летателни апарати, пише "Российская газета", цитирана от Russia Beyond.

Заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко разказа за това в интервю за в. "Красная звезда".

"В момента се работи по създаване на други лазерни комплекси за противодействие на безпилотни летателни апарати, както и оптични и оптико-електронни средства на противника", каза заместник-министърът на отбраната на страната.

Алексей Криворучко добави, че новите системи ще работят съвместно с огневите средства на бронетанковата техника за борба с атакуващи високоточни оръжия. Освен това се разработва радиочестотен комплекс за изважданеот строя на радиоелектронната апаратура на безпилотните апарати.

Заместник-министърът припомни, че от края на 2019 г. на бойно дежурство са застъпили комплексите "Пересвет". Тези лазери са включени в списъка с оръжия, базирани на нови физически принципи, за които руският президент Владимир Путин разказа през март 2018 година.

Подробната информация за системата "Пересвет" е класифицирана. Според данните, налични в открити източници, комплексът се използва за прикритие на мобилни ракетни комплекси.