Изпитанията на хеликоптера "Ансат" със система за аварийно кацане приключиха. Това съобщиха от пресслужбата на компанията "Вертолеты России" (част от "Ростех"), цитирана от РИА "Новости", предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда Ансат >> >> >>

"Специалистите от Казанския завод за хеликоптери приключиха изпитанията на "Ансат" със система за аварийно кацане. В момента системата за аварийно кацане се намира в етап на сертификация", се посочва в съобщението.

Системата е предназначена за аварийно кацане на вода и цели да бъдат спасени пътниците и екипажът. Състои се от две плаващи камери, два спасителни сала и авариен комплект за оцеляване, включващ радиомаяк, с чиято помощ спасителите биха могли да определят мястото на кацане.

При аварийно кацане във вода комплексът обезпечава плавателността на хеликоптера в продължение на 30 минути. Това време е достатъчно за разгръщането на спасителните средства от системата и безопасното напускане на хеликоптера.

"Ансат" е лек многоцелеви хеликоптер с два двигателя, който се произвежда серийно в Казанския завод. Конструкцията му позволява той оперативно да се трансформира както в товарен, така и в пътнически с капацитет да транспортира до 7 души.

Максималната скорост е 250 км/ч, а обсегът на хеликоптерът е от 510 км.

"Ансат" е сертифициран за използване при температури от -45 до +50 градуса по Целзий.