Най-мощният в света ядрен ледоразбивач, наречен "Арктика", официално влезе в състава на руския флот, съобщава РИА Новости.

Генералните директори на Атомфлот, Мустафа Кашка, и на Балтийския завод, Алексей Кадилов, подписаха свидетелство за приемането на ледоразбивача на служба в пристанището на Мурманск. На кораба бе издигнато националното знаме на Русия, като на церемонията присъства премиерът Михаил Мишустин.

Вижте как изглежда ледоразбивачът >> >> >>

Ядрените ледоразбивачи по проект 22220, от който е "Арктика", са най-големите и мощни в света. Те са предназначени да затвърдят позициите на Русия в Арктика. Освен това корабите ще могат да пробиват лед с дебелина до три метра и да държат отворени северните търговски маршрути.

"Арктика" има дължина от 173,3 метра, ширина от 34 метра, а водоизместимостта му е 33,5 хиляди тона. Корабът пристигна в пристанището на Мурманск миналата седмица след дълги тестове. От проект 22220 ще бъдат построени 5 ледоразбивача, съобщават от руската агенция.

По време на последните изпитания "Арктика" е изминал 4,8 хиляди морски мили за 3 седмици, достигайки географската точка на Северния полюс.

Ледоразбивачът има екипаж от 53 човека, а задвижването му се осигурява от 2 ядрени реактора с мощност от 60 МВт.